KUCHNIA

MINI-SZARLOTKI

Wiosna powoli nadchodzi. U mnie dziś piękne, błękitne niebo. A jak u Was? Niestety ciągle czuć chłód na zewnątrz. Żeby się trochę rozgrzać, przygotowałam deser z wykorzystaniem imbiru i cynamonu. Spróbujcie!

MINI SZARLOTKI

Co potrzebujemy?

jabłka „szara reneta” – ilość zależy od tego jak wiele deserów chcemy przygotować
cynamon
imbir
płatki migdałów
suszona żurawina





Jabłka kroimy w kostkę i wkładamy do garnka. Smażymy. Dodajemy cynamon – ja go bardzo lubię, więc wsypuję sporą ilość 🙂 Dodajemy starty imbir.
Jabłka nie powinny się rozpadać. To nie ma być marmolada.
Przygotujcie kokilki. Nakładamy do nich przesmażone jabłka, a na wierzchu dekorujemy płatkami migdałów i suszoną żurawiną. Wkładamy do piekarnika.
Pieczemy ok. 15/20 minut w 180 st.C.



Wskazówka:
Podajemy z ulubionymi lodami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *